ראשי » Uncategorized » כוכב נופל במעבר הגבול

כוכב נופל במעבר הגבול

פוסטים אחרונים

In Camera XV אולם אסיא אירה ברטמן אלה וילהלם אלה וסילביצקי אליאב לביא אנסמבל המאה ה-21 אנסמבל ליריק אנסמבל מיתר אריאל טושינסקי בית הספר למוזיקה ע"ש בוכמן מהטה ברכה קול גוסטבו פורטה גיא פדר גלעד הראל גן-יה בן-גור אקסלרוד דויד זבה דויד שמר דורון פלורנטין דניאל אורן דניאל סטרכילביץ' האופרה הישראלית האנסמבל הקולי החדש הלן גרימו המקהלה הקאמרית המרכז למוזיקה ע"ש פליציה בלומנטל הפרויקט הקאמרי הישראלי הרביעיה הדורית התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון התזמורת הפילהרמונית התזמורת הקאמרית הישראלית זובין מהטה טל גנור יאיר פולישוק יזהר קרשון יעלה אביטל ירון רוזנטל כרמית נתן כרמן לה בוהם לה טראוויאטה לה טרוויאטה לירן קופל מוזיאון תל אביב מוזיקה נובה מיכל טל מימה מילוא מנפרד הונק משה אהרונוב נועם צור נטע היבשר נעה פרנקל נעמה גולדמן סדנת האופרה הבינלאומית סול גבטה סימפונט רעננה עינת ארונשטיין עלייתה ונפילתה של העיר מהגוני עמית דולברג ענבר סולומון ענת צ'רני פליציה בלומנטל קארין שיפרין קובי מלכין קלייר מגנאג'י קרין הוכמן רביעיית היידן הישראלית רואי אמוץ רועי שילוח ריגולטו רפאל סקורקה שירי הרשקוביץ שלאגר שלישיית ירושלים תזמורת הבארוק ירושלים

קטגוריות

אפרופו ה"מסתננים" – סיפור אישי על יוזף שמידט / שרון רוזנר, 7.9.12

לאבא שלי יש הרבה סיפורים על בוקובינה, חבל הארץ בו נולד, ועל קורות המשפחה במלחמת העולם השניה. מדי פעם אני מבקש ממנו לחזור על הסיפורים, וכל הזמן מגלה פרטים חדשים. אך יותר מכל, אני תמיד נדהם לחשוב אילו תהפוכות גורל עברו על הדור הזה.

בוקובינה של לפני מלחמת העולם השניה היתה חבל ארץ עם ריכוז גדול של יהודים דוברי גרמנית, שבירתו היתה צ'רנוביץ (כיום באוקראינה), עיר שוקקת תרבות יהודית-גרמנית, ממנה יצאו לא מעט אמנים, אנשי ספר ומשוררים, ביניהם אביגדור אריכא, אהרון אפלפלד, פאול צלן, איציק מנגר, רוזה אאוסלנדר ועוד.

עוד יהודי מפורסם שיצא מצ'רנוביץ הוא יוזף שמידט, זמר טנור שדווקא עם עליית הנאצים זכה לתהילה בכל רחבי אירופה. בהיותו נמוך ביותר (כמטר וחצי) הוא עשה לעצמו שם בעיקר בקונצרטים ברדיו ובסרטים מוזיקליים. מצחיק להסתכל היום על הסרטים האלה מתחילת שנות השלושים, סרטים בשפה הגרמנית שזכו להצלחה מסחרית גדולה, בהם הכוכב הוא גוץ בעל חזות מזרחית משהו, כמעט קריקטורה של יהודי.

אבא שלי הכיר את יוזף שמידט באופן אישי, אפשר לומר. אחותו של שמידט גרה במולדוביצה, הכפר בו אבי נולד וגדל. היא הייתה נשואה לרופא אם אני לא טועה, והייתה מיודדת עם סבתי, אמו של אבי, שהיה אז ילד. בשלב מסויים אמו של שמידט, שהיתה גרה בצ'רנוביץ, עברה לגור עם בתה במולדוביצה. יוזף שמידט היה בין סיורי הופעות מגיע למולדוביצה כדי לבקר את אימו ואחותו, וגם היה בא איתן לבקר בבית סבי.

כשהיה נותן קונצרטים ברדיו היו אימו ואחותו באות לבית סבי (אשר היה אחד מהבתים היחידים בכפר עם חשמל ורדיו) ומקשיבות לקונצרט. הוא תמיד היה פותח את הקונצרט בדרישת שלום לאימו: "Guten Abend Mama, wie geht's dir?"

משנת 1937 נמנע משמידט להופיע בגרמניה ובאוסטריה אך הוא עדיין זכה להצלחה רבה בהולנד ובבלגיה. ב-1939 הוא ביקר את אמו ואחותו במולדוביצה בפעם האחרונה. עם פלישת הגרמנים לבלגיה הוא ניסה לעלות על אוניה לאמריקה, אך נכשל. במקום זאת הוא נמלט לצרפת והתיישב בניס. עם כיבוש צרפת בידי הגרמנים הוא נאלץ לגנוב את הגבול לשווייץ.

אחרי שבוע בציריך הוא נתפס בידי המשטרה השוייצרית והועבר למחנה פליטים. הוא לא שרד שם זמן רב. הוא היה בגילי, בן 38, כאשר מת מהתקף לב.


להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: