ראשי » Uncategorized » חיי אשה ולהבתה

חיי אשה ולהבתה

פוסטים אחרונים

In Camera XV אולם אסיא אירה ברטמן אלה וילהלם אלה וסילביצקי אליאב לביא אנסמבל המאה ה-21 אנסמבל ליריק אנסמבל מיתר אריאל טושינסקי בית הספר למוזיקה ע"ש בוכמן מהטה ברכה קול גוסטבו פורטה גיא פדר גלעד הראל גן-יה בן-גור אקסלרוד דויד זבה דויד שמר דורון פלורנטין דניאל אורן דניאל סטרכילביץ' האופרה הישראלית האנסמבל הקולי החדש הלן גרימו המקהלה הקאמרית המרכז למוזיקה ע"ש פליציה בלומנטל הפרויקט הקאמרי הישראלי הרביעיה הדורית התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון התזמורת הפילהרמונית התזמורת הקאמרית הישראלית זובין מהטה טל גנור יאיר פולישוק יזהר קרשון יעלה אביטל ירון רוזנטל כרמית נתן כרמן לה בוהם לה טראוויאטה לה טרוויאטה לירן קופל מוזיאון תל אביב מוזיקה נובה מיכל טל מימה מילוא מנפרד הונק משה אהרונוב נועם צור נטע היבשר נעה פרנקל נעמה גולדמן סדנת האופרה הבינלאומית סול גבטה סימפונט רעננה עינת ארונשטיין עלייתה ונפילתה של העיר מהגוני עמית דולברג ענבר סולומון ענת צ'רני פליציה בלומנטל קארין שיפרין קובי מלכין קלייר מגנאג'י קרין הוכמן רביעיית היידן הישראלית רואי אמוץ רועי שילוח ריגולטו רפאל סקורקה שירי הרשקוביץ שלאגר שלישיית ירושלים תזמורת הבארוק ירושלים

קטגוריות

מלחינות, מבצעות, מוזות: מחווה לנשים במוזיקה בקונצרט של צמד מוזיקאיות השואפות להנציח ולהמשיך את מורשת קודמותיהן / עמיר קדרון, 5.6.12

אורחת הקונצרט "אש ואשה" (מסדרת "בחותם אישי" של הפסנתרנית אורית וולף) היתה הזמרת קארין שיפרין. לפני מספר חודשים הופיעה שיפרין עם הפסנתרנית יעל מנור בקונצרט חופף בתכניו שנע סביב רעיון זהה – כך שההשוואה מתבקשת, ויש להודות שאף מצביעה על יתרונות הקונצרט המוקדם.

על אף האווירה הבלתי אמצעית שנבעה מהנחייתה הנעימה של וולף ומהופעתה הכריזמטית של שיפרין, לא הצליח שיתוף הפעולה שלהן להשתוות לזה של הזמרת עם מנור, וזאת בעיקר בשל חוסר איזון בין הנגינה לשירה. לאורך רוב הקונצרט ניגנה וולף בעוצמה שמנעה אפשרות להתרשם כראוי מהקול, עד כי נוצר מצב מופרך: מקצת הקטעים זומרו בסיוע הגברה, ולמרות שזו השטיחה את הקול וגבתה נתח מעושרו, בדיעבד מסתבר שהשימוש בה היה הכרחי – וחבל שלא נוצלה עבור כל התוכנית.

מלכתחילה השימוש ההגברה מעורר תמיהה. האזנות קודמות לשיפרין הוכיחו כי לקולה נפח שמסוגל להתמודד בהצלחה גם עם חללים גדולים מזה שבו נערך המופע (אולם רקנאטי במוזיאון ת"א). התשובה נעוצה, ייתכן, בהעדפת הזמרת לצמצם קולה ולהימנע מביצוע אופראי עבור קטעים מסוימים, ובכך להעניק להם נופך מופנם.

מבין אלו, מלבב ביותר היה "Memory" הידוע מ-"Cats", שהושר בכנות כובשת ובהטעמה נאה. "Think of me" (פאנטום האופרה) היה מוצלח אף הוא, ובמהלכו, חרף ההגברה הלא מחמיאה, הרשימה שיפרין בניצול מעלות קולה הטבעיות תוך יישום טכניקה מוקפדת: אף כי הברק ועושר הגוון מרוכזים במשלב האמצעי של הקול, היא נשמעת נינוחה ובטוחה גם בהעפלתה גבוה אל טווח הסופרן – והמעבר בין הרגיסטרים מתבצע ללא רבב.

קטע אחרים שעוררו עניין היו "Non so piu" (נישואי פיגרו) בנוסח עברי מאתגר של הרי גולומב, "Una voce poco fa" (הספר מסביליה) וההבנרה מתוך "כרמן". ניכר בבירור כי החומרים האופראיים נוסכים השראה יתרה בשיפרין ומשפיעים לטובה על קולה, אשר בהשוואה, נשמע סגור ופחות "בבית" בלידר שפתחו את הקונצרט. כל זאת בעירבון מוגבל, לאור הקושי להתרשם מהשירה, כאמור לעיל.

מלה טובה לצד הסתייגות מהנחייתה של וולף: מחד, הקונצרט מוגש באורח קולח ומרתק, בגובה העיניים, בנועם ומתוך אהבה מופגנת למוזיקה ולקהל. מאידך, הרצון לדחוס כמה שיותר מידע הוא בבחינת "תפסת מרובה, לא תפסת" – וההוכחה נמצאת באי-דיוקים בלתי מבוטלים שהשתרבבו לדברי ההסבר, ולא פה המקום לפרטם.

על אף ההסתייגויות, ברור כי גלום פוטנציאל רב בשיתוף הפעולה בין האמניות, על כן אפשר לשקול את המופע הקרוב של השתיים, אשר יוקדש לשירי גרשווין וברנשטיין. המופע יתקיים ב-11.6 באולם הנרי קראון בי-ם במסגרת קונצרט אתנחתא, וישודר ישירות בקול המוזיקה.

"אש ואשה": ד"ר אורית וולף מארחת את קארין שיפרין. מוזיאון ת"א, 31.5.12. יצירות, אריות ושירים מאת פאני מנדלסון, שוברט, מוצרט, רוסיני, איימי ביץ', פולין ויארדו, ביזה, גרשווין ולויד-ובר.


להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: