ראשי » Uncategorized » 1-0 להיידן

1-0 להיידן

פוסטים אחרונים

In Camera XV אולם אסיא אירה ברטמן אלה וילהלם אלה וסילביצקי אליאב לביא אנסמבל המאה ה-21 אנסמבל ליריק אנסמבל מיתר אריאל טושינסקי בית הספר למוזיקה ע"ש בוכמן מהטה ברכה קול גוסטבו פורטה גיא פדר גלעד הראל גן-יה בן-גור אקסלרוד דויד זבה דויד שמר דורון פלורנטין דניאל אורן דניאל סטרכילביץ' האופרה הישראלית האנסמבל הקולי החדש הלן גרימו המקהלה הקאמרית המרכז למוזיקה ע"ש פליציה בלומנטל הפרויקט הקאמרי הישראלי הרביעיה הדורית התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון התזמורת הפילהרמונית התזמורת הקאמרית הישראלית זובין מהטה טל גנור יאיר פולישוק יזהר קרשון יעלה אביטל ירון רוזנטל כרמית נתן כרמן לה בוהם לה טראוויאטה לה טרוויאטה לירן קופל מוזיאון תל אביב מוזיקה נובה מיכל טל מימה מילוא מנפרד הונק משה אהרונוב נועם צור נטע היבשר נעה פרנקל נעמה גולדמן סדנת האופרה הבינלאומית סול גבטה סימפונט רעננה עינת ארונשטיין עלייתה ונפילתה של העיר מהגוני עמית דולברג ענבר סולומון ענת צ'רני פליציה בלומנטל קארין שיפרין קובי מלכין קלייר מגנאג'י קרין הוכמן רביעיית היידן הישראלית רואי אמוץ רועי שילוח ריגולטו רפאל סקורקה שירי הרשקוביץ שלאגר שלישיית ירושלים תזמורת הבארוק ירושלים

קטגוריות

חבלי לידה לצד פוטנציאל מבטיח אפיינו את הקונצרט של רביעיית היידן הישראלית / עמיר קדרון, 6.10.11

המופע הראשון (5.10) של רביעיית היידן הישראלית (כינורות – אייל קְלֶס וסבטלנה סימנובסקי; ויולה – דניאל תנחלסון; צ'לו – שירה מני-סְרור) במרכז ע"ש פליציה בלומנטל, נפתח ברביעיה מוקדמת של 'מלחין הבית' – אופוס 9 מס' 4. נגינת הפרק הפותח החלה בכובד מסוים, ובהדרגה התעדנה ולבשה כסות מהורהרת שהלמה יותר את אופי המוזיקה. צליל ההרכב, חם ומחוספס מעט, עלה בקנה אחד עם נימתה המנחמת-מלבבת של המוזיקה גם במנואט העוקב. על רקע זה נשמע דואט הכינורות שבמרכז הפרק חריג, בשל עיצובו הגולמי במתכוון.

הפרק האיטי היה החוליה החלשה, עקב כמה כניסות לא מדויקות ונגינה שאינה נקיה דיה. לעומתו, הפינאלה ייזכר כגולת הכותרת של הערב: היידן גדש את הפרק בשלל רעיונות מלודיים ובדינמיקה שנונה בין הכלים. השראתו של המלחין דבקה בנגנים, והנאתם הורגשה היטב בתוצאה המרנינה.

בהמשך קם אייל קלס, הכנר הראשון ומקים הרביעיה, שטח את משנת ההרכב וניתח קצרות את היצירה השניה בקונצרט: הרביעיה אופוס 20 מס' 5. התוכן המרתק ואופי הצגתו רמזו כי יש מקום להרחיב את היריעה ולהוסיף הסברים לאורך כל הקונצרט, אולי בנוסח המומלץ והמשובח של רביעיית כרמל.

בחזרה למוזיקה: בפרק הראשון הופיעה שוב איזו התגוששות בין הכינורות, אלא שהפעם, בעיצומה של הדרמה המאופקת שמשרטטת המוזיקה, לא היה לכך מקום. החל במנואט צץ עניין אחר, שהבליח גם ברביעיה הקודמת: חוסר ניקיון וחוסר דיוק. עם זאת, לזכות האמנים עומדות הנינוחות מלאת החן שבה הוגש הפרק השלישי, והתגעשותו ההדרגתית והסוחפת של הסיום.

ברביעיה שחתמה את הקונצרט – אופוס 44 מס' 1 מאת מנדלסון – חלה נפילת מתח. מבלי להיכנס לפרטים פרק-פרק, ניתן לומר בכלליות שהקשר בין הנגנים היה רופף, ושהנגינה לקתה בהיסוס ובחוסר דקויות. מנגד, היתה לביצוע מעלה ברורה, וזו יכולת הנגנים להפוך את התווים לדרמה עזה ושופעת רגש. הדבר הורגש במיוחד בפרק הראשון – שברגעיו הטובים קָרַן להט בטהובני ממש – וגם בפרק השלישי.

לסיכום, אין להעלים עין ממחלות הילדות של הרביעיה: אופי הצליל ועבודת האנסמבל אינם מגובשים; יש מקום לפרשנות מעניינת ומורכבת יותר; נדרש ליטוש רב של ההיבט הטכני. יש נסיבות מקילות, כמובן. חובה לזכור כי מדובר בהרכב שנוסד לפני חודשים ספורים, ועל כן ראוי לתת לזמן ולניסיון לעשות את שלהם, בתקווה שכבר במופע הבא – 23.11 – יחול שיפור.


להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: