ראשי » Uncategorized » חוויה רוסית מפוקפקת

חוויה רוסית מפוקפקת

פוסטים אחרונים

In Camera XV אולם אסיא אירה ברטמן אלה וילהלם אלה וסילביצקי אליאב לביא אנסמבל המאה ה-21 אנסמבל ליריק אנסמבל מיתר אריאל טושינסקי בית הספר למוזיקה ע"ש בוכמן מהטה ברכה קול גוסטבו פורטה גיא פדר גלעד הראל גן-יה בן-גור אקסלרוד דויד זבה דויד שמר דורון פלורנטין דניאל אורן דניאל סטרכילביץ' האופרה הישראלית האנסמבל הקולי החדש הלן גרימו המקהלה הקאמרית המרכז למוזיקה ע"ש פליציה בלומנטל הפרויקט הקאמרי הישראלי הרביעיה הדורית התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון התזמורת הפילהרמונית התזמורת הקאמרית הישראלית זובין מהטה טל גנור יאיר פולישוק יזהר קרשון יעלה אביטל ירון רוזנטל כרמית נתן כרמן לה בוהם לה טראוויאטה לה טרוויאטה לירן קופל מוזיאון תל אביב מוזיקה נובה מיכל טל מימה מילוא מנפרד הונק משה אהרונוב נועם צור נטע היבשר נעה פרנקל נעמה גולדמן סדנת האופרה הבינלאומית סול גבטה סימפונט רעננה עינת ארונשטיין עלייתה ונפילתה של העיר מהגוני עמית דולברג ענבר סולומון ענת צ'רני פליציה בלומנטל קארין שיפרין קובי מלכין קלייר מגנאג'י קרין הוכמן רביעיית היידן הישראלית רואי אמוץ רועי שילוח ריגולטו רפאל סקורקה שירי הרשקוביץ שלאגר שלישיית ירושלים תזמורת הבארוק ירושלים

קטגוריות

תזמורת ראשל"צ נאבקת באקוסטיקה של בית האופרה, ויוצאת כשידה על התחתונה / עמיר קדרון, 3.10.11

הקונצרט "חוויה רוסית", השני בסדרת ההופעות של התזמורת הסימפונית ראשל"צ, נפתח בסימפוניה ב-3 פרקים מאת סטרווינסקי. המנצח נועם צור ההפיק מהתזמורת ביצוע נמרץ, תוך הדגשת הניגוד בין נוקשותם המכוונת של הפרקים החיצוניים לעומת ההומור הדק של האמצעי. מנגד, שני קוצים באליה: ראשית, זה אמנם עניין של טעם, אך ראוי לציין כי הסימפוניה אינה מפאר יצירתו של המלחין. למען האמת, היא נשמעת כתרגיל בתיזמור, או, בניסוח פחות מעודן – שאריות של "פולחן האביב" ברוטב מוזיקה הוליוודית. מדוע, אפוא, נכללה בקונצרט? לא ברור.

הבעיה השניה והקריטית יותר היא האקוסטיקה המתעתעת של בית האופרה. מן ההכרח להיכנס בעובי הקורה, כיוון שהפעם איכות הצליל היתה פגומה מתמיד, וזאת בהשוואה לעשרות האזנות קודמות לתזמורת זו ובאולם זה. לאורך כל הקונצרט התקבל צליל עמום, "קר" וחסר מיקוד, כך שגם לו ניגנה התזמורת באופן מיטבי, היתה מעלה חרס בידה.

לאחר צמצום מספר הנגנים למימדי תזמורת קלאסית, הצטרף אליהם הפסנתרן בוריס גילטבורג לנגינת הקונצ'רטו מס' 23 של מוצרט. לתוהים מה מקומו של מלחין וינאי ב"חוויה רוסית", יש לגלות כי במקור כללה התוכנית את הקונצ'רטו השני של שוסטקוביץ'. מה סיבת השינוי? אולי חששו פרנסי התזמורת כי קונצרט על טהרת המאה ה-20, רחמנא ליצלן, יבריח את הקהל.

על ביצוע הקונצ'רטו אין טעם להרחיב. התזמורת כשלה להתנער מהמכניות של סטרווינסקי, ובנגינתו של גילטבורג אין בשורה מיוחדת: הוא מוקפד וזהיר, אך חסר שאר רוח. שילוב הגורמים עם האקוסטיקה המסרסת הסתכם בקונצ'רטו נטול פיוט ובלתי מוצרטי בעליל. לאור התוצאה הקלושה, מוזר כי הקהל, שהגיב במחיאות כפיים לאקוניות, דווקא התעקש על הדרן, ולמרבה הפלא אף קיבל אותו.

הערב נחתם בסימפוניה החמישית של פרוקופייב. אם להתחיל בשורה התחתונה: ביצוע מתסכל, שקוע בבינוניות. על אף הפוטנציאל – הלך רוח נכון, הבנת הסגנון, יכולת טכנית ורצון טוב – התזמורת היתה רחוקה מלהבריק. חסרו בנגינה הדיוק והחדות ההכרחיים למוזיקה השנונה של פרוקופייב. האקוסטיקה ודאי לא הועילה, וחירבה את המוזיקה עד היסוד: כל צבעי התיזמור הנוצץ דהו ודעכו כליל.

סיכום עגום: כל אחד ממופעי הסדרה הסימפונית של התזמורת מבוצע 3 פעמים גם באולם הבית שלה, היכל התרבות של ראשל"צ. יש לקוות ששם קיימים תנאים הולמים, המכבדים את האמנים, המוזיקה והקהל, כי הצלילים השדופים שנשמעו ב-2/10 בבית האופרה מבשרים רעות באשר לאפשרות לחוות בו מוזיקה תזמורתית כהלכתה. חבל.


להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: